Що таке каркасно щитові будинки?

Каркасно-щитові будинки являють собою тип конструкції, який поєднує в собі елементи каркасного і щитового будівництва. Цей метод будівництва популярний завдяки своїй економічності, швидкості зведення та енергоефективності, адже щитові будинки являють собою будови, які швидко зводяться, основним матеріалом яких виступає фанера або плита ОСБ, дерев’яні бруси і, безпосередньо, утеплювач (як правило – це мінеральна вата).

Каркасна конструкція:

  • Основу будинку становить каркас, який зазвичай виготовляють із дерев’яних балок. Каркас служить опорою для всієї конструкції.
  • Каркас складається з вертикальних стійок, горизонтальних балок і діагональних зв’язок, що забезпечують міцність і стійкість будівлі.

Щитові панелі:

  • Щитові панелі являють собою готові стінові модулі, які кріпляться до каркаса. Ці панелі можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включно з деревно-стружковими плитами (ДСП), гіпсокартоном та ізоляційними матеріалами.
  • Панелі містять утеплювач, пароізоляцію і зовнішню обшивку, що забезпечує хорошу теплоізоляцію і звукоізоляцію будинку.

Особливістю конструкції таких будинків є виконання всіх робіт на місці. Перш за все, заливають фундамент і будують каркас будинку з каліброваного висушеного бруса. Далі його обшивають спеціальними фанерними щитами, між якими прокладається шар утеплювача. Щити, здебільшого, виробляють на підприємстві, відповідно до зазначених розмірів.

Каркасно-щитові будинки

Серед переваг щитових будинків можна відзначити такі:

  • Висока швидкість зведення. Так, якщо на ділянку привезли вже готові щити, щоб зібрати будиночок, що має розмір 5 м на 6 м, буде витрачено 10 – 12 годин. Якщо ж планується побудувати будинок більшого розміру, то роботи займуть більше часу. При цьому швидкість побудови, також, залишиться максимально швидкою.
  • У процесі складання конструкції, що відрізняється від стандартної, замовник буде сам бачити, які бруси і утеплювач використані в процесі будівництва. Якщо ж привозять готові стіни, то це перевірити досить проблематично.
  • Низька собівартість щитового будинку. Якщо порівнювати витрати на будівництво цегляного будинку, то різниця буде в рази. Порівняно ж з брусовим або дерев’яним будинком, різниця складе близько 1/5 вартості.
  • Технологія будівництва передбачає проведення чистового оздоблення, встановлення вікон і дверей практично одразу після зведення, в той час, як будинок з брусу повинен вистояти певний час.
  • Каркасно-щитовий будинок може бути встановлений на полегшеному фундаменті. Буде достатньо кілька рядів блоків розміром 0,2 х 0,2 х 0.4 м. Тут необхідно врахувати обов’язкове їх встановлення на найвищій точці ділянки.

Щодо недоліків таких будівель, перш за все, необхідно звернути увагу на їхню невисоку теплоізоляцію в стандартній пропозиції. Вирішенням цього питання буде використання більш широкого утеплювача. Крім того, зовні будинок може бути додатково утеплений. Ще одним недоліком такого будинку є неможливість проведення подальшого перепланування. Водночас, для цього можуть бути використані гіпсокартонні перегородки.

Таким чином, якщо будівництво щитового будинку здійснено з урахуванням усіх технічних вимог, він придатний для тривалого проживання сім’ї як влітку, так і в холодні періоди. Температура в такій будові буде досить комфортною. Каркасно-щитові будинки є привабливим варіантом для тих, хто шукає економічне житло, що швидко зводиться, з хорошими теплоізоляційними характеристиками. За умови правильного проектування і будівництва такі будинки можуть стати надійним і комфортним житлом на багато років.