Підозрюваний у вбивстві Фаріон готувався до злочину мінімум два місяці – Клименко

Джерело: ukrinform.ua
Підозрюваний у вбивстві української громадської діячки Ірини Фаріон, якого правоохоронці затримали у четвер, як мінімум два місяці готувався до вчинення цього злочину.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

"Він готувався як мінімум два місяці до скоєння цього злочину. А, можливо, і інших злочинів, але це вже покаже слідство під час проведення відповідних слідчих та процесуальних дій", – заявив Клименко.

За словами глави МВС, затриманий – 18-річний уродженець Дніпра і він зараз перебуває у підрозділі поліції, де проводяться відповідні слідчі дії.

"Ми відслідкували його розвідку, його пересування, відслідкували, як він переодягався, як змінював ходу, як змінював маршрути пересування, змінював – як мінімум три рази – місця проживання… Ми знаємо, яким транспортом він пересувався. І вже зібрана достатня доказова база для подальшого пред'явлення звинувачення цій особі", – поінформував міністр.

Відповідаючи на питання, звідки цей чоловік у 18 років міг знати, як потрібно ховатися, Клименко сказав, що слідство дасть відповідь на всі питання.

"Але, наприклад, таку панаму, яка на ньому була, він придбав ще у травні 2024 року. Це задокументовано також, як і весь інший одяг", – зазначив глава МВС.

За його словами, наразі слідство розглядає ті три версії злочину, які раніше озвучувало міністерство: "Ці версії залишаються. Звичайно, що вони можуть бути десь доповнено четвертою якоюсь версією, але це вже покаже слідство".

Відповідаючи на питання про обрання фігуранту запобіжного заходу, міністр поінформував, що, імовірно, його оберуть у четвер-п'ятницю.

Щодо того, хто може бути замовником убивства, Клименко заявив, що після того, як правоохоронці попрацюють із підозрюваним і зберуть більший обсяг даних про його життя, підготовку до скоєння цього і, можливо, інших злочинів, у них буде більш повна картина.

"Тут ми будемо працювати також з іншими правоохоронними органами, бо є дуже багато питань і дуже багато інформації, яку ми вже отримали наразі. На жаль, на сьогодні я не можу вами з нею поділитися. Попереду дуже багато роботи", – сказав глава МВС.

За його словами, у ході розслідування правоохоронці опитали сотні свідків, обробили інформацію з сотні камер (це десятки терабайт інформації).

"Працювали, у тому числі, і наші прикордонники. Ми перевірили близько 58 тисяч осіб, які виїжджали за межі нашої держави, саме того віку, якому приблизно міг би відповідати підозрюваний. Ми залучали величезну кількість програмного забезпечення, щоб перевірити всіх осіб, про яких ми мали інформацію, про яких нам писали, заявляли. Це була титанічна цілодобова робота всього великого колективу правоохоронних органів", – зазначив Клименко.

Міністр поінформував, що найближчим часом МВС повідомить журналістів і громадськість про час, коли вони зможуть представити відео та фото, які буде дозволено слідчими надати для розголосу. "Цей час буде доведений у найближчі години", – додав Клименко.

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, правоохоронці готують повідомлення про підозру затриманому у Дніпрі юнаку, який, імовірно, скоїв напад на Ірину Фаріон.

"Наразі за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури затриманому готується повідомлення про підозру в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України) та вирішується питання про обрання запобіжного заходу", – зазначили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 19 липня у Львові невідомий стріляв у громадську діячку, мовознавицю, народного депутата VII скликання Ірину Фаріон. Потерпілу госпіталізували із вогнепальним пораненням голови. Врятувати її життя не вдалося.

Правоохоронці мають кілька свідків, серед них є такі, що бачили, як відбулося вбивство.

25 липня стало відомо, що ймовірного вбивцю Фаріон затримали у Дніпрі. Ним виявився 18-річний хлопець.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував, що затриманий є жителем Дніпра. Встановлено, що під час підготовки до злочину фігурант орендував у Львові щонайменше три квартири.